
Olsza jest rodzinną cukiernią działającą w branży cukierniczej już ponad 20 lat. Współcześnie osiągnęła status jednej z największych warszawskich cukierni. Wyroby „Olszy” powstają jedynie z naturalnych składników, co stanowi ogromny atut w dzisiejszej branży cukierniczej. Dbałość zarówno o estetyczny wygląd oferowanych wypieków jak i o ich smak i jakość sprawiają, iż cukiernia zyskuje coraz to nowych klientów i obecnie współpracuje z kilkuset sklepami, firmami cateringowymi oraz restauracjami.
Słodkie wyroby są tworzone w „Olszy” z pasją. Mistrzowie cukiernictwa wszystkie wypieki przygotowują ręcznie. Cukiernia wychodząc naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów realizuje również torty, ciasta i inne słodkości na specjalne zamówienie.
Obiekt zostanie przez nas wybudowany w miejscowości Kolonia Lesznowola, w województwie mazowieckim.
Gmina Lesznowola graniczy z Warszawą i jest od niej oddalona zaledwie o 17 km.
Opracowaliśmy projekt architektoniczno-budowlany budynku produkcyjno-magazynowego w postaci parterowej hali magazynowej w konstrukcji stalowej, połączony z dwukondygnacyjnym budynkiem socjalno-biurowym.
Obiekt, którego przeznaczeniem będzie zwiększenie mocy produkcyjnych oraz konkurencyjności inwestora na rynku powstanie na działce o powierzchni 14.793 m2. W projektowanym zakładzie prowadzone będą procesy związane z produkcją wyrobów cukierniczych.
W zakładzie zaprojektowaliśmy magazyn suchy, gdzie będą przechowywane między innymi cukry, posypki i przyprawy. W celach magazynowania produktów wymagających chłodzenia takich jak śmietana, nadzienia lub pasteryzowana masa jajeczna, zaprojektowaliśmy chłodnię surowca oraz chłodnię owoców świeżych. W zakładzie rozplanowaliśmy ponadto magazyny dobowe, w których kompletowane będą surowce i środki pomocnicze wykorzystywane w ciągu doby na produkcji. W pomieszczeniach produkcyjnych przewidzieliśmy rozlokowanie urządzeń takich jak: ubijaczki, mieszarki, dzielarki, wałkowarki, urządzenia” multidrop”, pompy mas oraz linie formujące ciasta. Zaprojektowaliśmy pomieszczenie pieców z dwoma rodzajami pieców o różnej specyfice oraz pomieszczenie czyszczenia blach i urządzeń wykorzystywanych w produkcji. Ponadto przewidzieliśmy pomieszczenie wybijalni, pakowni i ekspedycji. Dekorowanie wypieków będzie natomiast odbywać się w deserowni. Dla produkcji pączków zaprojektowaliśmy osobne pomieszczenie smażalni.
Wokół hali i biurowca zaprojektowaliśmy dogodną infrastrukturę drogową, w tym odcinek dwukierunkowej drogi wewnętrznej wiodącej od zjazdu do placu manewrowego przy hali, z odgałęzieniem do parkingu dla samochodów osobowych.
Wykonamy następujące prace:
- opracowanie dokumentacji projektowej do pozwolenia na budowę
- dostawa i montaż kompletnej hali oraz warsztatu
- wykonanie pomieszczeń chłodni i mroźni
- prace wykończeniowe pomieszczeń socjalnych w kubaturze hali
- wykonanie budynku socjalno-biurowego wraz z pracami wykończeniowymi
- wykonanie fundamentów wraz z pracami ziemnymi
- wykonanie posadzki przemysłowej
- wykonanie kompleksowych instalacji wewnętrznych i zewnętrznych
- prace zewnętrzne wokół budynku, w tym niezbędne prace ziemne, opaska chodnikowa, chodnik z kostki brukowej, parkingi dla aut osobowych, place manewrowe dla transportu ciężkiego, montaż szlabanu