Projekt oraz budowa sortowni i przechowalni – pod klucz
Sortownie i przechowalnie owoców i warzyw powstają w celu przygotowania produktu spożywczego do dalszej sprzedaży. Z tego względu obiekty te budują głównie grupy producenckie.
W obiektach tych zachodzą procesy logistyczne, które łączą mycie, konfekcjonowanie, pakowanie oraz przechowywanie owoców i warzyw. W naszym przekonaniu kluczem do powstawania nowoczesnej sortowni i przechowalni owoców/warzyw jest utworzenie grupy producenckiej oraz pozyskanie dotacji unijnych.
Kompletna oferta CoBouw
W ramach naszych usług zapewniamy fachowe wsparcie w procesie uzyskania dofinansowania z Unii Europejskiej, a następnie realizujemy cały proces budowlany w oparciu o projekt naszego autorstwa. Właśnie tak powstają sortownie i przechowalnie owoców i warzyw, które w każdym aspekcie spełniają oczekiwania najbardziej wymagających Inwestorów.
Zasady tworzenia funkcjonalnej sortowni i przechowalni owoców i warzyw
Projektowanie i budowę stalowych sortowni i przechowalni podzieliśmy na etapy, dzięki czemu kontrolujemy cały proces inwestycyjny dbając o każdy jego detal.
Oto szczegóły:
- spotkanie z Inwestorem – weryfikacja potrzeb i analiza procesu produkcyjnego,
- opracowanie koncepcji technologicznej,
- wykonanie wizualizacji i oferty,
- wykonanie projektu budowlanego celem uzyskania pozwolenia na budowę,
- realizacja wszelkich formalności urzędowych,
- uzyskanie pozwolenia na budowę,
- kompleksowa realizacja inwestycji pod klucz.
Analiza potrzeb inwestora i możliwości projektowych
- Pracę rozpoczynamy od szczegółowej analizy całego cyklu technologicznego, który ma się odbywać w nowo wybudowanej hali. Bierzemy pod uwagę, m.in. przepływ towaru, sposoby dostaw, ekspedycji oraz przebieg całego procesu sortowania i przechowywania owoców w nowo powstałej hali.
- W przypadku sortowni owoców/warzyw kluczowe znaczenie mają linie technologiczne, dlatego rozpoczynamy od określenia ich wydajności. Z tego względu już na wstępnym etapie projektowym podejmujemy współpracę z dostawcą linii.
- Po dokonaniu wyboru linii i weryfikacji zmian w niej zachodzących dobieramy optymalną powierzchnię sortowni. Określamy ponadto, ile osób będzie pracowało w hali, aby dopasować projekt do systemu pracy (jedno lub dwuzmianowy).
- Na tym etapie weryfikujemy także plany Inwestora dot. powierzchni socjalno-biurowej.
- Wszystkie obiekty sortownicze należą do branży spożywczej, dlatego już na wstępnym etapie uwzględniamy wszystkie kryteria systemu HACCP oraz norm BRC.
- W obiektach tego typu w większości pojawiają się komory z kontrolowaną atmosferą. W związku z tym uwzględniamy przewidywany tonaż przechowywanych owoców/warzyw, sposób dostawy oraz odbioru towaru. Działania te mają istotne znaczenie, ponieważ w znacznej mierze decydują o odpowiednim doborze powierzchni i wysokości danej komory. Co więcej, ma to kluczowe znaczenie dla kosztów przechowywania towaru i efektywności instalacji chłodniczej.
Wstępny projekt sortowni / przechowalni owoców
- Na bazie wszystkich udzielonych przez Inwestora informacji przygotowujemy wstępną koncepcję projektu. Następnie podczas osobistych spotkań analizujemy, czy propozycja spełnia jego oczekiwania.
- W przypadku uwag, każdą sugestię uzupełniamy o autorskie propozycje i rozwiązania, aby dopracować projekt w najdrobniejszych szczegółach.
- W momencie uzyskania akceptacji koncepcji technologiczno – architektonicznej przechodzimy do kreacji wizualnej eleganckiego budynku socjalno-biurowego, tak aby idealnie komponował się z konstrukcją hali.
Branding i projekt budowlany
- Na życzenie Inwestora kreujemy wizerunek grupy, opracowujemy logo i dbamy o identyfikację marketingową firmy, tak by wszystkie elementy tworzyły spójną całość.
- Zwracamy uwagę na marketing oraz kwestie wizerunkowe, ponieważ spełniają one ważną rolę w procesie dalszej sprzedaży produktu.
- W kolejnym etapie naszej pracy wykonujemy pełnobranżowy projekt budowlany i po uzyskaniu pozwolenia na budowę rozpoczynamy kompleksową realizację inwestycji.