Inwestor

Wega Polska Sp. z o.o. reprezentuje branżę przetwórstwa tworzyw sztucznych. Firma wywodzi się z włoskiej spółki Wegaplast, istniejącej na rynku już od ponad 60 lat. Polski oddział firmy powstał w 2013 roku z jedynym jak do tej pory zakładem produkcyjnym w Polsce zlokalizowanym w Jeleniej Górze.
Polska jednostka firmy specjalizuje się w formowaniu wtryskowym termoplastycznych tworzyw sztucznych. Spółka jest wysoko wyspecjalizowana do realizacji produktów i komponentów znajdujących swój zbyt zarówno na rynku włoskim jak i zagranicznym. Główny profil działalności firmy Wega Polska stanowią produkcja oraz montaż elementów z tworzyw sztucznych. Odbiorcami produktów firmy są przede wszystkim klienci z branży AGD a także z branży motoryzacyjnej. Firma, podobnie jak jej „spółka matka” Wegaplast, skoncentrowana jest niezmiennie na nowych technologiach oraz poszukiwaniu innowacyjnych rozwiązań pozwalających na wzbogacanie swojego know -how. Dowodem na skuteczność działań firmy jest coraz większe zaznaczanie swoje obecności na polskim rynku tworzyw sztucznych. Zwiększenie zapotrzebowania oraz znajdowanie nowych rynków zbytu dla swoich produktów zaowocowało potrzebą wybudowania nowego zakładu produkcyjnego, który nasza firma zrealizuje w Środzie Śląskiej.

Lokalizacja

Inwestycję dla firmy Wega Polska zrealizujemy na terenie Legnickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, w podstrefie Środa Śląska, w miejscowości Komorniki.
Gmina Środa Śląska położona jest w centrum Dolnego Śląska, gdzie krzyżują się droga krajowa 94 (Wrocław – Zielona Góra – Szczecin) oraz droga wojewódzka 346 (Środa Śląska – Kąty Wrocławskie – Oława), uznawane za ważne szlaki komunikacyjne. Znacznym atutem gminy jest ponadto połączenie z autostradą A4.

Projekt

Przygotowaliśmy innowacyjną i w 100% autorską koncepcję architektoniczną inwestycji wraz z profesjonalnymi wizualizacjami 3D pozwalającymi na dokładne przedstawienie naszemu inwestorowi wyglądu, proponowanej estetyki oraz funkcjonalności planowanego obiektu. Włoski oddział firmy, Wegaplast, w swej identyfikacji wizualnej wykorzystuje odcienie niebieskiego, natomiast my dla polskiej siedziby firmy w Komornikach zdecydowaliśmy się na zastosowanie na elewacji energetycznego pomarańczu, który nawiązuje do logo firmy Wega Polska zaprojektowanego w tym samym kolorze.

Zaprojektowany przez nas obiekt został założony na planie prostokąta i składać się będzie z jednokondygnacyjnej hali produkcyjno-magazynowej oraz dwukondygnacyjnej części socjalno-biurowej. Projektując obiekt zadbaliśmy o funkcjonalne rozmieszenie pomieszczeń zarównano w hali jak i w części biurowej obiektu. Pomieszczenia w części socjalno-biurowej połączyliśmy dogodnymi ciągami komunikacyjnymi. Na parterze zlokalizowaliśmy szatnie oraz stołówkę dla pracowników firmy oraz pomieszczenie biurowe działu logistyki. Na piętrze przewidzieliśmy przestronną salę konferencyjną oraz pomieszczenia dla zarządu oraz administracji firmy.

Teren wokół obiektu zostanie odgrodzony a skomunikowanie z działką drogową zapewni zaprojektowany przez nas zjazd drogowy.

 

Zakres prac

Na podstawie zawartej umowy zakres naszych prac jako generalnego wykonawcy inwestycji będzie obejmował:

  • wykonanie pełnobranżowego projektu budowlanego łączącego indywidualne oczekiwania inwestora z autorskimi propozycjami opartymi o analizę obecnych i przyszłych potrzeb biznesowych i produkcyjnych;
  • uzyskanie pozwolenie na budowę;
  • wykonanie fundamentów wraz z pracami ziemnymi;
  • dostawę i montaż kompletnej hali wraz z posadzką;
  • wykonanie infrastruktury drogowej;
  • wykonanie instalacji zewnętrznych i wewnętrznych;
  • budowę kompletnej części socjalno-biurowej.

 

 

Efekt końcowy

Efektem synergii innowacyjnych rozwiązań projektowych oraz sprawnego procesu budowlanego przeprowadzonego o sprawdzone know-how jest funkcjonalna stalowa hala produkcyjno-magazynowa z wyodrębnioną częścią socjalno-biurową. Jej nowoczesna bryła odzwierciedla profil biznesowy inwestora, a zastosowana kolorystyka i wzornictwo nawiązuje do logotypu oraz identyfikacji wizualnej firmy Wega.

Nowopowstały budynek wyróżnia się nowoczesnością i dynamiką. Przeszklenia części biurowej okolone panelami elewacyjnymi w kolorze pomarańczu nadają mu wyrazistości i zdecydowanego charakteru. Do wejścia głównego usytuowanego na ścianie frontowej budynku z racji zlokalizowania na niewielkim wzniesieniu  terenu prowadzą schody. Usytuowany od frontu budynku parking dla aut osobowych pozwala na komfortowy dojazd do obiektu. Na froncie budynku znajduje się również dok załadunkowy oraz plac manewrowy dla transportu ciężkiego. Całość inwestycji charakteryzuje funkcjonalne rozplanowanie oraz wysoki poziom estetyki.