Inwestor
Firma Foodco Vita specjalizuje się w konserwowaniu i utrwalaniu mięsa oraz soków warzywno-owocowych metodą pasteryzacji. Foodco Vita jest młodą firmą, której atutem są innowacyjne pomysły oraz efektywne wykorzystywanie najnowocześniejszych technologii, takich jak technologia HPP. HPP (High Pressure Processing) w praktyce oznacza pasteryzację wysokociśnieniową. Jej wykorzystanie umożliwia zaoferowanie konsumentom żywności zdrowej, wolnej od wszelkich mikroorganizmów i patogenów, niezawierającej konserwantów oraz zachowującej walory smakowe i wartości odżywcze. Inwestor reprezentuje jedną z nielicznych w Polsce firm stosującą i tym samym promującą technologię HPP w procesie utrwalania artykułów spożywczych. Sama technologia stosowana jest w naszym kraju od niespełna 5 lat, dlatego też firmę Foodco Vita można uznać za jednego z pionierów tego typu rozwiązań.
Lokalizacja
Burzenin jest miejscowością wiejską położoną na terenie powiatu sieradzkiego, w województwie łódzkim, a dokładnie w jego zachodniej części. Miejscowość położona jest w odległości niewiele ponad 70 km od Łodzi, podróżując drogą S8.
Projekt

Zaprojektowaliśmy halę produkcyjno-magazynową z częścią socjalno-biurową wydzieloną w kubaturze hali, o łącznej powierzchni ponad 2.200 m2.

W części socjalno-biurowej wyodrębniliśmy laboratorium analityczne przetwarzanej żywności, pomieszczenie kierownika produkcji, szatnie dla pracowników, pomieszczenia higieniczno-sanitarne i aneks kuchenny. W hali zaprojektowaliśmy 4 komory chłodnicze oraz śluzy z dokami przeładunkowymi. Zgodnie z naszym projektem do chłodni przylegać będzie myjnia technologiczna.

Obiekt został przez nas dostosowany do wymagań systemu HACCP, który z racji profilu działalności Inwestora będzie w zakładzie obowiązujący.

Zakres prac

Realizując inwestycję w systemie „zaprojektuj i zbuduj” wykonamy:

  • projekty budowlane oraz projekt technologii
  • prace ziemne
  • fundamenty
  • dostawę i montaż hali stalowej
  • montaż stolarki okienno-drzwiowej oraz bram w hali
  • montaż doków przeładunkowych
  • część socjalno-biurową w hali oraz laboratoryjnej wraz z pracami wykończeniowymi
  • posadzkę
  • instalacje wewnętrzne oraz zewnętrzne
  • prace wokół obiektu w postaci opaski chodnikowej, chodnika, placów manewrowych dla aut dostawczych, ogrodzenia oraz bram wjazdowych
Design

Powstanie schludny i estetyczny wizualnie obiekt.

Strefę socjalno-biurową od strefy produkcyjnej oddzielać będą stacje przeładunkowe. Umieszczone na części socjalno-biurowej wielkogabarytowe logo zapewni łatwą identyfikację obiektu z drogi dojazdowej.